Bursa mutfağına yoğun ilgi


BURSA (İGFA) – Cumhurbaşkanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın koordinesinde 21-27 Mayıs tarihlerinde düzenlenen ‘Türk Mutfağı Haftası’, Bursa’da da renkli etkinliklerle kutlandı. Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından Bursa Valiliği uyumunda düzenlenen ‘Bursa Bayan Kooperatifleri ile Bursa Mutfağı’ programı, Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi İpek Han Meydanı’nda vatandaşların ağır ilgisiyle yapıldı. Kentin farklı ilçelerinde faaliyet gösteren bayan kooperatifleri ve bayan derneklerinin stant açtığı aktiflikte, coğrafik işaretli eserler ve yöresel lezzetler tanıtıldı. Bursa’nın ünlü şeflerinin de tecrübelerini paylaştığı programda, birbirinden renkli ve lezzetli imgeler ortaya çıktı.
Programın açılış merasimine, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’in yanı sıra Bursa Milletvekilleri Emine Yavuz Gözgeç ve Emel Gözükara Durmaz, Vali Yardımcısı İstek Gençoğlu, Vilayet Kültür ve Turizm Müdürü Kamil Özer, Dış Münasebetler Daire Lideri Pınar Işıkyıldız, bayan kooperatifleri, bayan dernekleri, gastronomi derneklerinin temsilcileri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.


“HER BİR KÖŞESİNDE FARKLI BİR LEZZET”
Stantları gezerek vatandaşlarla sohbet eden Lider Mustafa Bozbey, yöresel lezzetlerin tadına bakarak bayanlara emeklerinden dolayı teşekkür etti. Kentin birçok farklı ilçesinden programa katılan, Bursa’nın gastronomi mirasını yaşatan ve bu mirası gelecek kuşaklara aktaran tüm bayanlara teşekkür eden Lider Mustafa Bozbey, Bursa’nın verimli toprakları, su kaynakları ve elverişli ikliminin ikramı tarım eserleriyle rahmetini hayata sunan bir kent olduğunu söyledi. Tarih boyunca pek çok medeniyete mesken sahipliği yapan Bursa’nın bu sayede mutfak kültürünün de zenginleştiğini belirten Lider Bozbey, “Her bir köşesinde farklı bir lezzet, her bir lokmasında başka bir tarih gizli Bursa’nın. İşte tam da bu yüzden Bursa, gastronomi turizminin değerli bir modülü. Bursa Kebabı’ndan kestane şekerine, cantık ve pideli köftesinden tahinli pidesi ve cevizli lokumuna, Osmanlı saray mutfağından Girit, Rumeli yemeklerine sayısız kültürle renklenen bir mozaiktir. Bu mozaik, Bursa’nın kent dokusuna da yansımıştır. Galle Han, Pirinç Han, Tuz Pazarı, Balık Pazarı bu dokunun ayrılmaz bir kesimi olmuştur. Bu lezzetlerin arkasında büyük bir emek, özveri ve aidiyet var. Bayanlar, klâsik tanımları koruyarak ve yenilikçi lezzetler oluşturarak Bursa’nın gastronomi turizmine büyük katkı sağlıyor. Onların emekleri, bu lezzetlerin dünyaya açılmasında ve tanınmasında büyük kıymete sahiptir” dedi.

“HEP BİRLİKTE BU MİRASI DAHA İLERİYE TAŞIYACAĞIZ”
Bayanların üretime katılmasının toplumun genel refah düzeyini de yükselttiğini lisana getiren Lider Bozbey, bayan kooperatiflerinin ekonomik ve toplumsal kalkınmanın lokomotifleri olarak büyük bir rol üstlendiğini anlattı. Bayan kooperatiflerini desteklemenin herkesin vazifesi olduğunu söyleyen Lider Bozbey, “Kadınların el emeği, büyüklerimizin tanımları, komşularımızla paylaştığımız sofralar, geçmişimizden bugünümüze taşınan bir miras. Etkinliğimiz boyunca geniş bir yelpazede lezzetler yer alacak. Unutulmaya yüz tutmuş yemeklerimizi de tekrar keşfedecek, her bir yemeğin arkasındaki kıssaları öğreneceksiniz. Bursa mutfağının ne kadar güçlü ve çeşitli olduğunu bir defa daha göreceğiz. Bursa’nın gastronomi mirasını yaşatan ve bu mirası gelecek kuşaklara aktaran tüm bayanlara teşekkür ediyorum. Daima birlikte bu mirası daha da ileriye taşıyacağımıza, Bursa’nın coğrafik işaretli eserleri ortasına yenilerini katacağımıza gönülden inanıyorum” diye konuştu.


Vali Yardımcısı İstek Gençoğlu, Türk Mutfağı Haftası etkinliklerinin Bursa’ya yakışır bir formda kutlandığını belirterek, programların düzenlemesinde emeği geçen başta Büyükşehir Belediyesi olmak üzere ilçe belediyeleri ve kaymakamlıklara teşekkür etti.
Vilayet Kültür ve Turizm Müdürü Kamil Özer, mutfak kültürü ve gastronominin artık turizm alanında kıymetli bir yer tuttuğunu söz ederek, güçlü kültürümüzün gelecek jenerasyonlara Türk Mutfağı Haftası sayesinde sağlıklı bir formda aktarılabileceğini anlattı.

Konuşmaların akabinde Lider Mustafa Bozbey, Vali Yardımcısı İstek Gençoğlu, Bursa Milletvekilleri Emine Yavuz Gözgeç, Emel Gözükara Durmaz ve Vilayet Kültür ve Turizm Müdürü Kamil Özer tarafından üretici bayan kooperatiflerine çalışmalarından ötürü plaket takdim edildi.
Program, Şef Barış Uysal’ın sunumuyla coğrafik işaretli eserlerin tanıtıldığı ‘Bursa Sofrası’ tanıtımıyla devam etti. Akabinde moderatörlüğünü Bursa Uludağ Üniversitesi’nden Öğretim Vazifelisi Fatih Yıldırım’ın yaptığı, Ankara Başşehir Üniversitesi’nden Öğretim Vazifelisi Hakan Güleç, Bursa Uludağ Üniversitesi’nden Öğretim Vazifelisi Erdoğan Bozan ve Şef Barış Uysal’ın konuşmacı olarak katıldığı ‘Bursa mutfağının sürdürülebilirliği ve atıksız mutfak’ bahisli panel düzenlendi. Panelden sonra Şef Dr. Esat Özaka’nın sunumuyla yapılan ‘Mutfak’ sohbetleri büyük ilgi gördü. Etkinlikler, Şef Dr. Aysel Gürel ile gastromüzik korosu’ konseriyle devam etti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir