Meğer hiç bozulmuyormuş! Hamuruna 3 tane ekleyin, raf ömrü uzun olsun

Hazırlayacağınız tarhanaların tadı ve yapısı istediğiniz üzere olmuyorsa yahut süratli bir formda ekşimeye başlıyorsa yanlışsız teknikleri uygulamadığınız manasına gelebilir. Şuurlu olmadan yapılan yanılgılar uzun mühlet yiyeceğiniz tarhanaların çöpe gitmesine yol açabilir. İşte dikkat edilmesi gerekenler.

Tarhana üretiminde kullanacağınız un, yoğurt, sebzeler ve baharatlar taze ve kaliteli olmalıdır. Taze sebzeler ve kaliteli yoğurt kullanmak, tarhananın lezzetini ve dayanıklılığını artırır. Kırmızı biber, domates, soğan ve kullanılan öbür materyaller çürük yahut bozulmuş olmamalıdır.

Tarhana yaparken materyalleri ve hazırladığınız alanı pak tutmak çok kıymetlidir. Hijyenik bir ortamda çalışmak bozulma riskini azaltacaktır. Ayrıyeten hazırlık sürecinde ellerinizi sık sık yıkayıp pak tutmalısınız.

Tarhana hamurunu fermente etmek, lezzetinin gelişmesi ve uzun ömürlü olması için kıymetlidir. Hamuru serin ve karanlık bir yerde birkaç gün fermente edin. Hamurun üzeri kabarcıklı ve ekşi bir koku oluşmalı. Fermantasyon sırasında hamuru her gün karıştırarak havalandırın. Bu süreç sayesinde düzgün bir fermente süreci gerçekleşecek.

Tarhana hamurunu kurutmak için ince katmanlar halinde yayarak kurumaya bırakın. Hamurun kalın olmaması, daha süratli ve eşit formda kurumasını sağlar. Hamuru güneş görmeyen, gölgeli ve havadar bir alanda kurutmalısınız. Direkt güneş ışığı vitaminlerin kaybolmasına neden olabilir.

Kurutma sırasında hamuru nizamlı olarak karıştırarak her tarafının eşit halde kurumasını sağlayın. Böylelikle küflenme riskini azaltmış olursunuz. Kuruyup kullanılmaya hazır olan tarhanayı bez torbalarda yahut hava geçirmeyen cam kavanozlarda saklayabilirsiniz.

Tarhana hamuruna eklediğiniz tuz ölçüsünü yanlışsız ayarlayın. Tuz, doğal bir esirgeyici misyonu görerek tarhananın bozulmasını mahzurlar. Kullanmadan evvel küçük porsiyonlara ayırın. Gereksiniminiz epey kullanarak tazeliğini koruyabilirsiniz. Tarhanayı sakladığınız kapları sistemli olarak denetim etmeyi unutmayın.

Eğer rastgele bir küflenme yahut bozulma belirtisi fark ederseniz bozulmuş tarhananın tadına bakmayın. Bozulmuş kısmı çıkarmak yerine kullanmamak daha sağlıklıdır. Lezzetli bir tarhana hazırlamak için yalnızca 9 materyal kâfi.

Nasıl hazırlanır?

Dikkat edilmesi gereken püf noktalara değindikten sonra tarhana hazırlamaya başlayabilirsiniz. Sürece kullanacağınız gereçleri yıkamakla başlamalısınız. Kapya biber ve domatesleri yıkadıktan sonra iri iri doğrayın. Akabinde 1,5 kg soğanı soyup tekrar iri iri doğrayın.

Tarhana hazırlamak için armut domatesi tercih edebilirsiniz. Büyük bir tencereye 1 su bardağı zeytinyağı, üzerine kapya biber, domates ve soğanı ekleyin. Akabinde yarım kg haşlanmış nohutu ek edin. 2 yemek kaşığı tuz koyduktan sonra pişmeye bırakın. Biberler kabuğundan ayrıldığında pişmiş demektir.

Son olarak tüm gereçleri püre haline getirip 750 gr yoğurt ekleyin. Karıştırdıktan sonra yavaş yavaş un ekleyerek hamur kıvamına getirin. Tarhana hamuru elde etmiş olacaksınız. Hamurun bozulmaması için 3-5 tane defne yaprağı ekleyip saklayabilirsiniz. Defne yaprağı, kuru bakliyatların güvelenmesini önleyecektir.

Hazırladığınız tarhana hamurunu 7 gün bekletince kâfi ekşiliği sağlayacaksınız. Akabinde pak bir beze serip bekletmeniz gerekiyor. 2 gün aralıklarla kurutulan hamurları küçük modüller haline getirerek birkaç gün daha kurutun. Konut üretimi bir tarhana 2 haftada kuruyacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir